Etikettering van vruchtensappen en nectars

De bepalingen met betrekking tot de etikettering van vruchtensappen en nectars zijn verspreid over verschillende wetteksten.

De Vruchtensappenrichtlijn beschrijft de terminologie die mag worden gebruikt. De zgn. nutritionele etikettering, wordt beschreven in de Verordening food Information to Consumers (Verordening 1169/2011). Voorverpakte voedingsmiddelen moeten naast de energetische waarde ook de hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout vermelden op het etiket, per 100g of 100ml.

Deze wetgeving beschrijft ook wat de minimale afmeting is van de aanduidingen op het etiket, alsook een hele reeks verplichte aanduidingen (zoals bv. productbenaming, allergenenwetgeving, aanduiding van de ingrediënten, inhoud…).

Kwantitatieve Ingrediënten Declaratie (KWID)

Sappen en nectars van één vrucht

Voor 100% vruchtensappen is het niet nodig een specifieke kwantitatieve ingrediënten declaratie uit te werken, aangezien deze producten per definitie bestaan uit 100% vruchtensap.
Ook voor nectars van één vrucht is een bijkomende KWID-aanduiding niet nodig, aangezien de wetgeving reeds voorziet dat het % vruchten wordt aangeduid op het etiket.

Sappen en nectars van 2 or meer vruchten

Voor sappen en nectars van 2 of meer vruchten heeft onze Europese federatie AIJN een specifieke handleiding uitgewerkt met voorbeelden. Indien u geïnteresseerd bent in deze handleiding kan u contact opnemen met AJUNEC via contact@ajunec.be.