Wetgeving
Vruchtensappen en nectars zijn voedingsmiddelen en vallen als dusdanig onder de algemene wetgeving met betrekking tot voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de zgn. General Food Law (de Europese Verordening (EG) 178/2002) en de wetgeving rond etikettering (Food Information to Consumers (FIC) Verordening (EU) 1169/2011).
Maar er zijn ook een aantal wettelijke bepalingen die enkel betrekking hebben op de categorie van de vruchtensappen en nectars. Het voorbeeld bij uitstek hiervan is de Vruchtensappenrichtlijn (Richtlijn 2012/12/EU). En aangezien het een Richtlijn is, werd deze tekst ook omgezet naar Belgisch recht in het KB Vruchtensappen van 22 november 2013.
Een aantal van de relevante wetteksten worden in deze rubriek aangekaart, maar voor een volledig overzicht verwijzen we naar de website van het FAVV, het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Ook de sectorgids die AJUNEC samen met VIWF, de federatie van de producenten van gebotteld water en frisdranken, heeft uitgewerkt, bevat een volledig overzicht van alle wettelijke bepalingen die van toepassing zijn op de productie van vruchtensappen en nectars.
Deze sectorgids (Gids G-029 - Autocontrole gids van de productiebedrijven van verpakt water, frisdranken, sappen en nectar) is gevalideerd door het FAVV en kan bij AJUNEC worden aangekocht.
Bewering 'Zonder toegevoegde suiker'
In 2012 werd de Europese Richtlijn 2001/112/EG m.b.t. Vruchtensappen aangepast. Een van de wijzigingen was dat het toevoegen van suikers aan vruchtensappen werd verboden. Dit verbod is er gekomen op vraag van de sector aangezien er in de praktijk geen suikers werden toegevoegd aan vruchtensappen en de bedrijven dit wilden opgenomen zien worden in de wetgeving. Lees meer >
Etikettering van vruchtensappen en nectars
De bepalingen met betrekking tot de etikettering van vruchtensappen en nectars zijn verspreid over verschillende wetteksten.
Lees meer >
EU Vruchtensappenrichtlijn en implementatie in België
Deze Europese Richtlijn 2012/12/EU beschrijft de samenstelling, de benaming en de etikettering van vruchtensappen, al dan niet uit concentraat en van nectars. De producten worden gedefinieerd op basis van hun samenstelling en bereiding zodat de terminologie niet misleidend is.
Lees meer >
Nutritionele en gezondheidsbeweringen
Nutritionele en gezondheidsbeweringen, de zgn. claims, mogen niet zomaar worden gemaakt. Deze beweringen moeten immers wetenschappelijk bewezen zijn voor ze op aan een product mogen worden toegekend.
Lees meer >