Voedingsaanbevelingen

Vruchtensap in een evenwichtig dieet

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kan een gezonde levensstijl zowel ondervoeding als verschillende niet-overdraagbare ziektes en aandoeningen voorkomen. 1 Tegenwoordig consumeren mensen steeds meer producten met suikers, slechte vetten en zout. Ook eten we onvoldoende groenten, fruit en vezels.

Iedereen heeft zo z’n eigen idee over gezonde voeding. De basis van een evenwichtig dieet is echter gelijk: eet gevarieerd en zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt (bij voorkeur direct afkomstig uit groenten en fruit).

Fruit en groenten: het belangrijkste ingrediënt voor een evenwichtig dieet voor volwassenen

In Vlaanderen wordt geadviseerd om twee à drie stuks fruit en 300 gram groenten per dag te eten. Helaas halen de meeste Vlamingen deze doelstelling niet. In Wallonië is de aanbeveling 2 stukken fruit per dag, maar ook daar wordt de aanbeveling niet gehaald.

Het drinken van vruchtensap kan bijdragen aan voldoende consumptie van positieve voedingsstoffen uit fruit. Er wordt vaak gezegd dat mensen sap drinken in plaats van dat zij fruit en groenten eten. Dat is echter niet zo. Uit onderzoek blijkt dat vruchtensapdrinkers juist méér groenten en fruit eten dan mensen die geen vruchtensap drinken. 2

Kinderen eten zorgwekkend weinig fruit en groenten

Voor kinderen zijn voedingsstoffen essentieel voor een goede groei en ontwikkeling. Gezond eten reduceert daarnaast het risico op overgewicht en – op langere termijn – het risico op niet-overdraagbare ziektes en aandoeningen. Voor kinderen is het advies voor een gezond voedingspatroon gelijk aan dat voor volwassenen: ten minste twee stuks fruit en 250 gram groenten per dag.

Kinderen zijn niet altijd even happig op het eten van groenten. Af en toe een glaasje vruchtensap kan bijdragen aan de inname van nutriënten uit fruit. Wetenschappelijk onderzoek toont bovendien aan dat vruchtensap kinderen kan helpen bij het wennen aan de smaak van groente en fruit, wat kan leiden tot gezonde keuzes op lange termijn. 3

 

1. WHO, 2014, Fact sheet N°394. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/
2. Gibson, S. Fruit juice consumption in the National Diet and Nutrition Survey (NDNS 2008-2010): associations with diet quality and indices of obesity and health. Proceedings of the Nutrition Society. 2012
3. CREDOC. Comportements et consommation alimentaire en France 2010. Enquête CCAF 2010