Waaruit bestaat deze categorie?

De productie

De leden van AJUNEC brachten 52,3 miljoen liter vruchtensappen, groentesappen en nectars onder hun eigen merken op de Belgische markt in 2016.

De familie van de vruchtensappen en nectars omvat verschillende soorten producten. De wetgeving beschrijft precies wat de samenstelling van deze producten is, zodat hierover absoluut geen misverstanden kunnen over bestaan.
Sowieso bestaat vruchtensap uit 100% sap, zonder toevoeging van suikers. Vruchtensap kan afkomstig zijn van één enkele soort fruit (bv. sinaasappelsap, appelsap, duivensap) maar het kan ook een mengeling zijn van 2 of meer vruchten (bv. appel-kersensap, sinaasappel-citroensap…).

Vruchtensap uit concentraat

De meeste vruchtensappen zijn gemaakt op basis van concentraat (geconcentreerd vruchtensap). Dit concentraat wordt verkregen door water te verwijderen aan vruchtensap. Dit concentraat wordt geproduceerd waar de vruchten worden geteeld en geoogst.  Doordat deze concentraten veel minder water bevatten dan de oorspronkelijke sappen, heeft dit een grote impact op de transportkosten. Voor de productie van vruchtensap wordt evenveel water aan het concentraat toegevoegd als er werd onttrokken.  Aroma's, pulp en cellen van dezelfde vruchtensoort mogen terug worden toegevoegd aan het vruchtensap uit sapconcentraat. 
Er mogen geen suikers of zoetstoffen worden toegevoegd.

Vruchtensap ‘niet uit concentraat’

Er worden ook vruchtensappen verkocht die niet gemaakt zijn op basis van concentraat. Dit betekent dus dat het sap direct na het persen wordt getransporteerd, dus zonder eerst een deel van eht water eruit te verwijderen. Ook aan dit vruchtensap wordt niets toegevoegd. 

Nectar

Een nectar wordt gemaakt op basis van vruchtensap of concentraat, maar er mogen ook andere ingrediënten zoals bv. water, suiker of honing worden toegevoegd. De wetgeving bepaalt de minimale hoeveelheid sap in een nectar aanwezig moet zijn. Deze minimale hoeveelheid is afhankelijk van het soort vruchtensap.