Fruitsap in een evenwichtige voeding

Gezonde eetgewoontes

De meeste Belgen eten onvoldoende groente en fruit. Dit is opnieuw gebleken uit de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling in 2014 werd uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. 

Minder dan de helft (47,6%) van de Belgen tussen 3 en 64 jaar oud eet dagelijks vers fruit, 57,9% eet minstens 5 keer per week vers fruit. Als we kijken naar de hoeveelheid fruit die wordt geconsumeerd, zien we dat dit gemiddeld 110 gram per dag bedraagt. Slechts 9% van de bevolking halt de leeftijdsspecifieke richtlijn.

Wanneer fruit ruimer wordt geïnterpreteerd (fruit inclusief fruitsappen en olijven) stijgt de gebruikelijke consumptie naar 179 gram per dag, in dit geval haalt 24% van de bevolking hun leeftijdsspecifieke norm.

Een dagelijks glas vruchtensap kan dus een aanvulling zijn op de dagelijkse groente- en fruitinname. Vruchtensap kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon, vanwege de vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Zo bevat vruchtensap vitamine C en voedingsstoffen als foliumzuur, kalium en fytonutriënten.

Vitaminen en mineralen

De vitaminen en mineralen in vruchtensap komen uit het fruit waaruit het is geperst. Dit maakt het net zo rijk aan voedingsstoffen als fruit. 100 ml vruchtensap bevat bijvoorbeeld ongeveer 220 mg micronutriënten.

Appelsiensap, bijvoorbeeld, is een rijke bron van vitamine C. Een glas (200 ml) appelsiensap bevat meer dan 50% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Hoewel de vitamines en mineralen variëren binnen verschillende soorten vruchtensappen, wordt consumptie van vruchtensappen vanwege de positieve voedingsstoffen in veel Europese landen aanbevolen als aanvulling op een gezond voedingspatroon, mits het met mate wordt gedronken.